Home Horloges The Mountain Kleding Schilderijen
Op deze pagina vindt u de volgende informatie over uw horloge:
- Soort uurwerk
- Waterdichtheid
- Soorten glas
- Sluiting
- Onderhoud aan uw horloge

Klik op het betreffende onderwerp om er meteen naartoe te springen. U blijft op dezelfde pagina.
Soort uurwerk

Wij kennen twee types horloges: met een automatisch uurwerk, en op een batterij (quartz).

Automatisch uurwerk
Een automatisch horloge krijgt zijn benodigde energie door beweging, wat zorgt voor opwinding van het veertje in het horloge. Het idee dat alleen beweging nodig is voor het bijhouden van de juiste tijd, datum en dag, spreekt veel mensen aan.

Een automatisch horloge heeft wel een minimum aantal rotaties per dag nodig; gemiddeld zo'n 600 tot 800 TPD (Turns Per Day). Met dagelijkse handelingen wordt dit aantal meestal ruimschoots gehaald.

Automatische horloges zijn minder precies dan quartz-horloges. Het verlies in tijd kan oplopen tot 15 seconden per dag, afhankelijk van de ouderdom en de wijze van gebruik van het horloge.

Wanneer een automatisch horloge niet elke dag gedragen wordt, gaat het na verloop van tijd stilstaan. De meeste automatische horloges kunnen tussen de 30 en 48 uur zonder beweging.

Bedenk dat automatische horloges erg gevoelig zijn. Bij actief sporten kan het horloge dan ook het beste afgedaan worden.

Quartz-horloge
Een quartz-horloge heeft een batterijtje dat zorgt voor de energie die nodig is om het horloge te laten lopen. In het horloge zit een quartz-kristal, dat altijd trilt op dezelfde frequentie. Met deze trillingen wordt een signaal naar het tijdsmechanisme gestuurd.

Een groot voordeel van deze horloges is de precieze tijdsaanduiding. Verder zijn quartz-horloges betrouwbaar en vergen ze slechts weinig onderhoud. Let erop dat een batterij in zo'n horloge gemiddeld één tot vijf jaar meegaat. Indien het horloge stilstaat, kan dit dan ook meestal verholpen worden door het batterijtje te (laten) vervangen.
Waterdichtheid

Water en horloges gaan over het algemeen slecht samen! Probeer zo min mogelijk uw horloge met water in aanraking te laten komen, omdat dit kan zorgen voor roestvorming en onherstelbare beschadiging van het horloge. Het wordt dus afgeraden om te douchen of te zwemmen met het horloge!

De meeste horloges bieden gelukkig wel enige bescherming tegen water. De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt in atmosfeer.

Let op: hoewel een groot deel van de horloges enige bescherming biedt tegen water, wordt het alsnog sterk aangeraden het horloge af te doen waar mogelijk. Zout water kan het horloge en horlogeband blijvend beschadigen. Daarnaast kunnen temperatuurverschillen zorgen voor condensvorming achter het horlogeglas. Dit is meestal tijdelijk van aard, maar kan soms ook blijvend schade achterlaten. Let daarnaast goed op de kroon van het horloge (de draaiknoppen aan de zijkant van het horloge): een horloge kan helemaal waterdicht zijn, maar wanneer de kroon niet ingedrukt is, loopt er evengoed water in het horloge.

We kennen de volgende gradaties van waterdichtheid:

Spatwaterdicht
Beschermt niet of nauwelijks tegen water. Pas dus op met regen en het wassen van handen.

3 ATM
Bestand tegen spatwater bij handen wassen, lichte regen en zweet. 3 ATM wordt vooral gezien als waterafstotend en niet als waterdicht. Wees dus nog steeds voorzichtig met water!

5 ATM
Bestand tegen spatwater bij handen wassen, lichte regen en zweet. 5 ATM is al beter bestand tegen water dan 3 ATM, maar wees nog steeds voorzichtig met water!

10 ATM
Geschikt voor de meeste watersporten zoals zwemmen, snorkelen en zeilen. Pas wel op voor grote temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld bij het nemen van een frisse duik na een tijdje zonnen. Het horloge kan dan het beste afgedaan worden, anders kan er door het temperatuurverschil condensvorming in het horloge ontstaan. Meestal verdwijnen deze druppeltjes vanzelf weer.

 20 ATM
Deze horloges zijn geschikt voor alle vormen van watersport en diepzeeduiken tot ca. 30 meter. Ook hier blijft het belangrijk om te letten op temperatuurverschillen in verband met condensvorming.
Soorten glas

Het glas van uw horloge is natuurlijk een essentieel onderdeel. Er zijn verschillende soorten glas, die variëren in kwaliteit, hardheid en prijs. De meest voorkomende glassoorten zijn kunststof glas en mineraalglas.

Kunststof glas
Tegenwoordig worden weinig horloges meer uitgerust met kunststof glas, omdat het gevoelig is voor krassen. Het materiaal is wel erg betaalbaar, vandaar dat goedkope horloges nog weleens met kunststof glas zijn uitgerust. Een ander voordeel is dat het bijne onbreekbaar is, dus een horloge met kunststof glas kan zeker tegen een stootje.

Mineraal glas
Mineraal glas is een stuk harder dan gewoon glas en kunststof glas, waarvoor het minder krasgevoelig is. Maar een horloge met mineraal glas blijft gevoelig voor krassen!

Alle horloges bij deHorlogerie.nl zijn voorzien van mineraal glas.
Sluiting

Er zijn verschillende soorten sluitingen. Hieronder behandelen we de druksluiting en de gesp.

Druksluiting
De meest voorkomende sluiting is de druksluiting. Hieronder vallen o.a. de vouwsluiting en de clipsluiting. Een voordeel van een druksluiting is dat het horloge makkelijk om en af te doen is omdat het bandje en de sluiting één geheel vormen. Verder hoeft zo'n sluiting slechts éénmaal op uw eigen maat afgesteld te worden. Horloges met edelstalen band hebben bijna altijd een druksluiting.

Gesp
Een horloge met gespsluiting werkt hetzelfde als een broekriem. Horloges met een leren of siliconen band hebben bijna altijd een gespsluiting.
Onderhoud aan uw horloge

Algemeen
Vermijd contact met chemische producten en blootstelling aan hevige schokken. Ook adviseren wij het horloge zo min mogelijk contact met water te laten maken (zie de informatie over waterdichtheid) en niet bloot te stellen aan grote temperatuurverschillen.

Batterij
Indien de batterij van uw horloge leeg is, raden wij aan deze direct te vervangen. Lege batterijen kunnen lekken en dat is zeer schadelijk voor het uurwerk. Laat het vervangen van een batterij over aan een deskundige!

Onderhoud (edel)metalen band
Metalen banden kunnen voorzichtig gewassen worden met water. Wanneer de band erg vuil is, kan een zachte tandenborstel gebruikt worden met wat water en zeep om het vuil weg te poetsen. Daarna dient u de band goed te spoelen met water en voorzichtig te drogen met een zachte doek. Zorg er hierbij voor dat er geen water in het horloge komt. De horlogekast kan voorzichtig worden schoongeveegd met een vochtige, zachte doek en daarna worden gedroogd.

Onderhoud leren band
Lederen banden moeten wat losser worden gedragen in de zomer, aangezien ze zweet zullen absorberen. Wanneer de band strak om de pols gedragen wordt kan er geen lucht onder de band komen, dit kan ook zorgen voor uitslag op de pols. Als de band toch vochtig wordt van het zweten, veeg deze dan droog met een zachte doek. Om langer plezier van uw lederen band te hebben, raden wij u aan om uw horlogeband in te spuiten met een kleurloze leerspray. Zo blijft de leren band langer mooi.